Četiri nova programa za finansiranje boravaka inostranih studenata i istraživača u Francuskoj

Projekat će studentima master akademskih i doktorskih akademskih studija pružiti mogućnosti za stipendiranim boravcima u Francuskoj.

Na inicijativu predsednika Republike Francuske, Emanuela Makrona, pokrenut je projekat Make Our Planet Great Again koji će pružati podršku međunarodnom istraživanju u oblasti borbe protiv klimatskih promena.

Četiri nova programa pod nazivom Make Our Planet Great Again koje sprovodi agencija Campus France, kofinansiraju Ministarstvo za Evropu i inostrane poslove i Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija,  imaju za cilj da mobilišu naučnike iz celog sveta kao i celokupno društvo u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Ovi programi finansiranja predviđeni su za oblasti energetike, ekosistema, atmosfere i okeanografije. Tri velike oblasti istraživanja su prioritetne: geonauke, nauke povezane sa klimatskim promenama i održivim razvojem kao i nauke u vezi sa sa prenosom energije. Ovaj međunarodni konkurs namenjen je istraživačima, predavačima, preduzetnicima, udruženjima, nevladinim organizacijama i studentima iz celog sveta.

Predloženi programi finansiranja:

1. Program za kofinansiranje doktorskih ugovora: naučno-istraživačke ustanove dobiće kofinanisranje u iznosu od 50.000€ kako bi mogle da prime jednog doktoranda tokom 3 godine. Oko 20 doktoranada dobiće finansiranje za doktorate koji će početi u 2018. godini.

2. Program za kofinansiranje postdoktorskih ugovora: naučno-istraživačke ustanove dobiće kofinanisranje u iznosu od 25.000 € za godinu dana i 50.000 € za 2 godine kako bi mogle da prime jednog postdoktoranda. Između 20 i 40 postdoktoranada dobiće finansiranje za boravke koji će početi 2018. godine.

3. Program za kratke istraživačke boravke: finansiranje mobilnosti u trajanju od 14 dana do 5 meseci za doktorande ili istraživače u Francuskoj. Biće finansirano najmanje 40 mobilnosti samo za kratke boravke u 2018. godini.

4. Program stipendija za izuzetne talente, u iznosu od 1.060€ mesečno, za studente koji žele da završe jednu ili dve godine mastera (u pitanju je diploma koja se dodeljuje za stepen mastera): 50 stipendija biće dodeljeno za akademsku 2018/2019. godinu.

Rok za podnošenje prijava: 6. april 2018. godine (30. april 2018. za doktorate)

Za proceduru odabira kandidata biće nadležni stručnjaci i međunarodni komitet koji će okupiti predstavnike svih oblasti za koje su otvoreni pozivi.

Više informacija o projektu saznajte OVDE

Studenti koji traže master program za prioritetne oblasti u okviru inicijative Make Our Planet Great Again mogu da konsultuju katalog master programa na engleskom jeziku OVDE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

10 − seven =