Formiran Savet za saradnju nauke i privrede

Savet za saradnju nauke i privrede formiran je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS), a za predsednika Saveta izabran je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović.

Popović je istakao da će cilj Saveta biti spajanje akademske i poslovne zajednice, čija će buduća saradnja doprineti modernijem tržištu. On je ukazao da su inovacije jedini način opstanka u savremenim uslovima poslovanja.

I kao profesor Mašinskog fakulteta već 23 godine slušam istu priču o saradnji nauke i privrede, a malo stvari je urađeno po tom pitanju zato što smo stalno u nekom tranzicionom periodu. Nauka mora da utiče na razvoj društva, jer nauka nema svrhu ako služi samoj sebi, naglasio je Popović.

On je ocenio da je formiranje Saveta važna aktivnost koja je nastala na inicijativu PKS, sa kojom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima višestruku saradnju na polju razvoja dualnog obrazovanja i preduzetništva, ali i u mnogim drugim aktivnostima.

Prvoj konstitutivnoj sednici Saveta prisustvovao je i savetnik predsednika PKS, Mihailo Vesović, koji je istakao da sastancima Saveta neće prisustvovati samo članovi, već i svi oni koji mogu da daju doprinos unapređenju saradnje nauke i privrede.

Ne postoji budućnost moderne privrede bez naučne javnosti“, naglasio je Vesović i dodao da Savet predstavlja kompromisan odgovor na zahteve kompanija, univerziteta i države.

S obzirom da je konkretna i razumljiva komunikacija cilj svih članova Saveta, Vesović je ocenio da će telo ubrzo ojačati i postati mesto gde privreda i nauka „govore istim jezikom“.

Na sednici su predstavljeni Centar za digitalnu transformaciju PKS, Centar za upravljanje projektima PKS,  Centar za EU integracije, kao i projekta „Smart factory Hub“.

Savet za saradnju nauke i privrede čine predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kabineta predsednika Vlade ( Jedinice za implementaciju strateških projekata i Tim za IT i preduzetništvo) kao Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnoloških razvoj, Republičkog sekretarijata za javne politike Vlade Srbije.

U Savetu su i Zavod za intelektualnu svojinu, predstavnici univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, Fond za inovativnu delatnost, Razvojna agencija Srbije, IKT mreža klaster, Naučno-tehnološki park Zvezdara,  ICT HUB ( ICT HUB), Biosens institut, Agrounik, HTEC Group (HTEC Group) , Mainstream (Mainstream) , Logit Solutions (Logit Solutions) Helvetas ( Helvetas).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

3 × two =