OTVOREN CENTAR DIGITALNE POLJOPRIVREDE SRBIJE NA INSTITUTU BIOSENS

Na svečanosti održanoj 2. oktobra 2017. godine u Institutu BioSens otvoren je Centar digitalne poljoprivrede Srbije. Otvaranje Centra i puštanje u rad digitalne platforme AgroSens predstavljaju značaj korak u pravcu uvođenja inovativnih rešenja zasnovanih na informacionim tehnologijama, u cilju povećanja kompetitivnosti i efikasnosti domaće poljoprivrede.
Centar je zvanično pustila u rad predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Svečanosti su takođe prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić.
Centar digitalne poljoprivrede Srbije i digitalna platforma Agrosens predstavljaju rezultat sinergije poljoprivrede i informacionih tehnologija kroz razvoj naučnih istraživanja. Digitalna platforma Agrosens, čiji će osnovni servisi biti besplatni za sve poljoprivrednike, omogućava da mobilni telefon postane nov alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, kao što su: satelitsko praćenje stanja useva, lokalizovani meteo podaci, digitalizovani podaci o hemijskom i mehaničkom sastavu zemljišta, dnevnik aktivnosti na parceli, katalog semena i hemijskih preparata i katalog najsavremenijih tehnoloških rešenja za preciznu poljoprivredu. Zahvaljujući Centru za digitalnu tehnologiju u poljoprivredi, Srbija će biti jedina zemlja van Evropske unije koja će moći besplatno da koristi satelitske podatke.
_________________________
Institut Biosens je istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, kojeg je Evropska unija proglasila za jednu od 30 naučnoistraživačkih institucija s najvećim potencijalom u Evropi u oblasti biotehnologija. Institut je nastao transformacijom istoimenog centra, formiranog u okviru Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.
Projekat Antares Instituta Biosens 2016. godine osvojio je prvo mesto sa budžetom od 28 miliona evra u okviru programa Horizont 2020 u konkurenciji gotovo 200 projekata iz Evrope, među kojima su bili projekti vodećih evropskih i svetskih naučnih i istraživačkih institutucija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

nineteen − 17 =