Švajcarski ambasador gost Filozofskog fakultet u okviru meseca Frakonfonije

Tokom celog meseca Frankofonije koji se obeležava i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu program je vrlo bogat i vrlo posećen.

Ove nedelje, Njegova ekselencija, ambasador Švajcarske u Srbiji, gospodin Filip Ge održaće predavanje u Frankofonom centru univerziteta na Filozofskom fakultetu u utorak, 20. Marta, u 13.30 časova, pod naslovom “Karakteristike švajcarskih političkih i ekonomskih ustanova” (“Quelques traits caractéristiques des institutions politiques et économiques de la Suisse”).

Švajcarska je na čelu ekonomski najkompetitivnijih zemalja na svetu. Doktor ekonomskih nauka, gospodin Ge smatra da to može da zahvali pre svega stabilnosti svojih političkih institucija i tradicionalno liberalnoj ekonomskoj politici. Predavanje će pokušati da otkrije ključeve uspeha švajcarskog modela. Predavanje će se održati na francuskom jeziku, a moderator će biti prof. dr Pavle Sekeruš, direktor Frankofonog univerzitetskog centra.

Pored posete švajcarskog ambasadora, u okviru ovonedeljnog programa meseca Frankofonije na Filozofskom fakultetu održaće se i sledeće aktivnosti:

19. mart u 12.00: predavanje – prof. dr Svetlana Tomin (Filozofski fakultet, Novi Sad): Škola za devojke Jelene Anžujske, sala 114, predavanje na srpskom jeziku;

Kraljica Jelena prva je u nizu vladarki u srpskoj srednjovekovnoj državi i prva žena koja je dobila žitije u srpskoj književnosti. Bila je žena kralja Uroša, majka kraljeva Dragutina i Milutina i značajna ktitorka i priložnica. Na svom dvoru imala je školu za siromašne devojke, što nam je jedno od najranijih svedočanstava o obrazovanju ženske dece. Sa sigurnošću se može reći da je predstavljala ne samo jednu od najprosvećenijih, nego i jednu od najuticajnijih ličnosti u Srbiji krajem trinaestog i početkom četrnaestog veka.
Uz podsećanje na značaj ove kraljice i monahinje, biće reči i o drugim znamenitim ženama u srednjem veku – carici Jeleni, monahinji Jefimiji, kneginji Milici, Angelini Branković.

23. mart, 10.00 – 12.00: Mali sajam frankofonije, hol Fakulteta;

24. i 25. mart: Seminar Interaktivna nastava francuskog jezika kao stranog za profesore osnovnih i srednjih škola;

Ceo program možete pogledati na sajtu Fakulteta:

http://www.ff.uns.ac.rs/vesti/aktuelno/2018/MesecFrankofonije.htm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

3 × three =