UNIVERZITET U NOVOM SADU JEDINI RANGIRAN IZ SRBIJE NA MEĐUNARODNOJ LISTI U-MULTIRANK

U-Multirank sarađuje sa vodećom evropskom grupom univerziteta za nauku i tehnologiju u poslednjim rangiranjima i predstavlja globalnu veb alatku za rangiranje za univerzitete. Najnovija rangiranja, objavljena su na sajtu (www.umultirank.org) i rangiraju univerzitete sa fokusom na nauku i tehnologiju prema indikatorima koji odgovaraju profilima univerziteta.

Izbor indikatora koji je primenjen u rangiranju odabran je od strane Konferencije evropskih škola za napredno inženjersko obrazovanje i istraživanje (CEASER). Oni uključuju: nastavu i učenje, istraživanje, transfer tehnologije i međunarodnu orijentaciju.

Ukupno, 231 univerzitet u oblasti nauke i tehnologije upoređen je u poslednjem rangiranju. Prvih 25 rangiranih univerziteta su iz 12 zemalja, sa Francuskom  i SAD koji su postigli rezultate sa 6 i 5 univerziteta prema rangiranju. Nijedan univerzitet nije ocenjen sa „A“ (veoma dobro) u svim indikatorima.

Novo rangiranje je takođe kreirano za 9 oblasti u nauci i tehnologiji koje su uključene u  U-Multirank: matematika, biologija, hemija, informatika, mašinstvo, elektrotehnika, hemijsko inženjerstvo, industrijsko inženjerstvo/proizvodnja i građevinsko inženjerstvo. Na nivou oblasti neki univerziteti bodovani su sa „A“ na svim indikatorima u kojima su podaci dostupni za njih.

Poslednja rangiranja prema U-Multirank nakon nedavno objavljene publikacije 2017. uključuju oko 1500 univerziteta iz 99 zemalja širom sveta.

Univerzitet u Novom Sadu je jedini rangirani univerzitet iz Srbije i nalazi se na 220. mestu od ukupno 231 rangiranih univerziteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

four + seventeen =